Sæd, eller sperma, er den væsken som gjør hannkjønnet hos mennesker og de fleste dyr forplantningsdyktige.
Sæden består av spermier (sædceller) og sekret (sædvæske). Hos mennesker og andre pattedyr kommer sæden fra testiklene, der det dannes sædceller, og fra bitestiklene, sædblærene og blærehalskjertelen (prostata), der det dannes sekret som blandes med sæden.
Spermavæsken er melkeaktig hvit, litt tyktflytende og består i tillegg til spermiene av vann, salt, proteiner og fruktose. Sperma støtes ut av penis når hannen ejakulerer. Menn kan ejakulere i forbindelse med seksuell stimulans, men også når de sover. Klumper i sæden kan være koagulert spermavæske og varierer etter hvor mye du har drukket, hvor ofte du har utløsning og helsetilstanden.
Spermier som når fram til kvinnens egg kan føre til graviditet. Er kvinnen ekstra våt kan spermiene teknisk sett klare å svømme seg frem til egget, til tross for at mannen ejakulerte utenfor skjeden. Bruk kondom for å unngå uønsket graviditet. Det er ikke farlig å svelge sæd, men som ved samleie, kan sæd overføre kjønnsykdommer. Les her, hvorfor det kan være sunt med sæd.
10 ting du kanskje ikke visste om sperma
1. Mat som påvirker sæden: Stoffet DHA som man finner blant annet i omega-3 fettsyrer har etter en studie fra 2011 vist at kan påvirke sædcellene positivt i den forstand at de får et mer kjegleformet hodet og lettere bøyelig hale som gjør det enklere for de å komme seg frem. DHA kan også gi en økning i enzymene som finnes på sædcellene som hjelper til med å åpne kvinnenes egg for lettere befruktning.
En annen studie viste at menn som drakk mer en tre kopper kaffe om dagen hadde lavere spermkvalitet samt lavere antall spermier. Derimot har vitamin C vist seg å spille en beskyttende rolle for DNA som befinner seg i sædcellene. Å spise frukt og grønt kunne ifølge en studie føre til at spermiene svømte raskere og fikk økt mobilitet.
2. Regelmessighet: Menn trenger regelmessige utløsninger for å holde spermen sunn. Hvis en mann går for lenge uten å ejakulere vil sædcellene bli eksponert for frie radikaler og toksiske substanser i kroppen.
3. Skadelig teknologi: Studier viser at elektromagnetiske bølger som for eksempel trådløst internett, kan sammenliknes med frie radikaler som kan utsette cellene i kroppen vår for oksidativt stress. Dette kan forårsake immobilitet blant spermiene og føre til svekkelse av DNA eller at de dør. Dette påvirker også eggene hos kvinner.
4. Energi fra eggstokkene: Progesteron, som er et steroidhormon som produseres i eggstokkene, gir sædcellene ekstra energi for å klare bragden ved å penetrere egget til kvinnen.
5. Super-sperm: Enzymet som finnes på hver enkelt sædcelle har en smeltende effekt på egget hos kvinnen. Ved befruktning hjelper dette enzymet spermiene med å trenge seg inn i eggets overflate.
6. Livvakter: Sædcellene ser annerledes ut enn alle de andre cellene i kroppen. Derfor tror kroppen at de er et fremmedstoff. Sædcellene trenger derfor livvakter for at ikke immunforsvaret skal fortære dem. Det finnes derfor egne celler som lager en barriære for immunforsvaret for å kunne beskytte sædcellene. Det finnes de som har fått denne barriæren ødelagt, og da vil opp mot 70% av sædcellene være ubrukelige.
7. Levedyktige: Spermier har blitt observert i å kunne leve i opp til fem dager inne i skjeden til en kvinne under levedyktige forhold. Mest vanlig er det at de kan leve i rundt to dager inne i en kvinnes skjede.
8: Ikke for varmt: Sædcellene liker ikke å ha det for varmt, det er derfor pungen henger litt utenfor kroppen. De trives best rundt 33 grader celsius.
9: Påvirkes av dårlig livsstil: Det er vist at kvaliteten på sæd synker betraktlig for menn som har en dårligere livvstil hvor det konsumeres alkohol, tobakk og som har et dårlig kosthold. Bevegelse, reaksjonsevne og tetthet(konsentrasjon) av spermier er noe som svekkes da. Menn med en BMI over 25 viste seg i en studie å ha treigere og færre sædceller enn menn med BMI som kategoriserer som normalvektig.
10: Sperm-fabrikk: Den gode nyheten er at sædceller produseres hyppig i motsetning til kvinnenes egg. De har en gjennomsnittlig levetid på 42 til 76 dager fra de produseres til de ejakuleres. Selv om menn blir eldre, og spermkvaliteten svekkes, så stoppes aldri produksjonen helt.
Kilder: Wikipedia, Lommelegen, natural-fertility-info