En del kvinner opplever tap av sexlyst i og etter overgangsalderen, forklarer sexologen.
«Er 53 år og kommet i overgangsalder. Samboer og meg hadde et supert og morsomt sexliv, men nå sliter vi pga meg. Jeg kjenner ikke kroppen min lengre, og jeg har mistet lysten.Vil ikke ha det sånn.Ser at samboeren min blir lei seg. Han jobber iherdig, men jeg får ikke orgasme lengre. Hva gjør jeg? Sitter dette i hodet mitt?» lurer kvinne (53) på.
Sexolog Siv Gamnes svarer.
Hei, kvinne 53.
Du er ikke alene! Studier viser at lystproblemer forekommer hos 15-25 % av kvinner før overgangsalderen og hos 40-55 % etter overgangsalderen. Dessverre er det altså en del kvinner som opplever tap av sexlyst i og etter overgangsalderen. Og når lysten er lav eller borte, så er det også vanskeligere å få orgasme.
Lavere eller tap av sexlyst skyldes antagelig hos de fleste, endring i hormonene. Mengden av østrogen, progesteron og testosteron endres som følge av menopause (eggløsning og menstruasjonen opphører). Testosteron har mest betydning for sexlysten (også hos kvinner!), og tilførsel av dette hormonet vil kunne bedre sexlysten, men effekten er veldig individuell – og omdiskutert. Noen opplever også slitsomme bivirkninger som gjør at de ikke orker å fortsette med preparatet, men det kan være verdt et forsøk.
Det finnes også andre hormonpreparater med bare østrogen og progesteron, samt et preparat som inneholder både østrogen, progesteron, og har i tillegg en svak testosteronvirkning. Om du kan tenke deg å forsøke hormoner av en eller annen sort, må du oppsøke fastlegen din, og drøfte det og få resept der.
Når det er sagt, så kan det selvsagt være andre årsaker til lavere sexlyst. Det er ennå mye som ikke er avklart rundt årsaker til seksuelle problemer for kvinner etter overgangsalderen.
Det er derfor fint om du tenker gjennom når problemet ditt startet og om det var noe spesielt som var skjedde i forkant av det?
For eksempel er det mange kvinner som opplever tørr skjede med påfølgende sårhet og smerter ved samleie. Tørrhet i skjeden rapporteres hos 25-30 % etter overgangsalderen.
Etter hvert vil sårheten og smertene få dem til å trekke seg bort fra seksuell aktivitet. Om dette er foranledningen til nedsatt sexlyst, kan løsningen være lokal behandling med østrogenholdig krem for skjeden og glidemiddel. Dette får du kjøpt reseptfritt på apotek, eller få resept av legen om du trenger noe med mer hormoner enn de som er reseptfrie.
Andre kan relatere problemet til kroppslige, psykologiske, sosiale eller følelsesmessige faktorer. Menopause medfører ofte en stor omveltning i kroppen, og noen sliter med å akseptere at ting er endret. Studier viser at med økende alder blir den seksuelle reaksjonsevnen gradvis langsommere, men den vil ikke på noe tidspunkt opphøre helt. Det kan altså ta lengre tid å oppnå orgasme, og den kan bli kortere og mindre intens.
Alt dette kan gjøre at kvinnen mister litt motivasjon til sex og etterhvert føler nedsatt sexlyst. Regelmessig seksuell stimulans vil kunne gi færre slike plager for kvinnen. Om du kjenner at du kanskje egentlig har sexlyst, men sliter med å få seksuell respons og orgasme, kan du for eksempel forsøke en vibrator eller tilsvarende som vil gi mer stimulering.
Når det gjelder sexlyst er det også viktig å avklare om den er generell eller spesifikk. Noen kan oppleve tap av lyst på sin partner (spesifikk), men har nok lyst ellers. Andre kjenner lystmangel uansett (generell). Anbefalt behandling vil være forskjellig avhengig av hvordan dette fortoner seg for deg.
Vanligvis består behandlingstilbudet av å forsøke ulike kombinasjoner av hormoner og mange har god hjelp av å snakke med en sexolog for å finne ut om andre faktorer virker negativt inn, og hva som eventuelt kan gjøres med tanke på det.
Det finnes også alternative midler du kan forsøke, og som mange mener å ha effekt av (og uten bivirkninger). Det finnes blant annet ulike soyaprodukter (fermentert soya) som man vet har gunstig effekt fordi de er såkalte østrogenhermere. Det finnes for eksempel noe som heter Femarelle og Remifemin som du får kjøpt på apotek eller helsekostbutikker. Rosenrot er et kosttilskudd som flere har fortalt at har gitt dem mer sexlyst.
Ellers er det mange som opplever å ha hjelp av tradisjonell medisin som akupunktur, soneterapi og homeopati. Om du tenker at noe av dette kan være noe for deg, er det i alle fall ufarlig å forsøke.
Regelmessig god søvn, godt kosthold, knipeøvelser, mosjon og redusert stressnivå vil ha gunstig effekt uansett hvilken metode du velger.
Lykke til.
Vennlig hilsen Siv Gamnes.
- Nysgjerrig på vårt ekspertpanel? Bli bedre kjent med dem her!
- Du finner flere spørsmål og svar på «spør eksperten».
- Har du et spørsmål du vil stille våre eksperter? Send inn ditt spørsmål til oss!